Az Európai Parlamenti képviselők az Európai Parlamentben dolgoznak és képviselik az Európai Unióban élő 450 millió állampolgárt.  

A képviselők feladata többek között megvitatni az Unió új jogszabályait és javítani a már létezőkön. Az Európai Unió Tanácsával együttesen döntenek az uniós pénzek felhasználásáról, a harmadik országokkal való kereskedelmi kapcsolatokról és ellenőrzik az EU működését. 

2024-ben 720 képviselőt választanak az európai uniós állampolgárok. A tagállamokban különbözik a képviselők száma: legalább 6, legfeljebb 96 képviselőjük lehet. Magyarországnak 21 képviselője van. 

Az európai parlamenti képviselők képviselőcsoportok tagjai, amelyek nem nemzeti alapon, hanem politikai hovatartozás szerint szerveződnek. Az Európai Parlamentben jelenleg 7 képviselőcsoport működik. Vannak olyan képviselők, akik egyetlen képviselőcsoporthoz sem tartoznak, őket független képviselőknek nevezik. Ezek a képviselőcsoportok a választásokat követően alakulnak ki: egy képviselőcsoport létrehozásához legalább 23 képviselő szükséges, akiknek a tagállamok legalább egynegyedét kell képviselniük. Minden képviselő csak egy képviselőcsoporthoz tartozhat. A csoportokon belül a képviselőknek közös céljaik vannak.  

Az ülésteremben a képviselők ülésrendjét politikai hovatartozásuk szerint, balról jobbra haladva határozzák meg, a képviselőcsoportok elnökeivel való megállapodás alapján. 

Jelenleg az Európai Parlament a következő 7 képviselőcsoportból áll: 

  • Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoport  
  • Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége az Európai Parlamentben képviselőcsoport  
  • Renew Europe Group  
  • Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport  
  • Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport  
  • Identitás és Demokrácia képviselőcsoport  
  • Baloldal az Európai Parlamentben képviselőcsoport – GUE/NGL