Magyarországon 2024. június 9-én 6 órától 19 óráig lehet szavazni.  

A szavazók 21 európai parlamenti képviselőt választanak majd, ugyanannyit, mint a 2019-es választások során. Az Európai Parlament képviselőinek megválasztásakor az uniós szabályozás alapján minden tagország választási rendszerének biztosítania kell az arányos képviseletet, ami azt jelenti, hogy az egyes pártokból megválasztott tagok száma a párt által megszerzett szavazatok arányától függ. Magyarországon ún. zárt listás szavazás van, ami azt jelenti, hogy a listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. Azok a pártok kaphatnak mandátumot, amelyek elérik az 5 százalékos választói küszöböt, azaz a leadott összes érvényes szavazat 5 százalékánál többet szereznek meg. 

Magyarországon szavazásra jogosult, aki a választás napjáig betölti a 18. életévét vagy 18. életévének betöltése előtt házasságot köt; Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar vagy uniós polgár; magyar állampolgárként sem Magyarországon, sem az Európai Unió területén nem rendelkezik lakóhellyel; bíróság jogerős döntéssel nem tiltotta el a választójogától. 

További információkért látogassatok el a szavazz te is hivatalos honlapjára: https://elections.europa.eu/hu/how-to-vote/hu/