Az EU-ban a mindennapi életünket meghatározó alapelvek és értékek a következők: szabadság, demokrácia, egyenlőség és jogállamiság, valamint a béke és stabilitás előmozdítása. 

A választások kapcsán két fő alapelvet szükséges kiemelnünk a fentiek közül: demokrácia és szabadság. 

Demokrácia: 

A demokrácia olyan kormányzati rendszer, amelyben a hatalmat a nép gyakorolja, amely közvetlenül vagy szabadon választott képviselőin keresztül kormányoz. Az EU működése a képviseleti demokrácián alapul. Az európai polgárokat automatikusan megilletik bizonyos politikai jogok. Minden nagykorú uniós polgár választásra jogosult és választható az európai parlamenti választásokon. Az uniós polgárok a lakóhelyük szerinti országban vagy származási országukban szavazhatnak vagy indulhatnak jelöltként a szavazáson. A demokrácia legfontosabb elemei a következők: 

  • Szabad és tisztességes választások 
  • Jogállamiság 
  • A kisebbségi jogok tiszteletben tartása 
  • A véleménynyilvánítás és a média szabadsága 
  • A hatalmi ágak szétválasztása 

Szabadság: 

Az Unión belüli szabad mozgás és tartózkodás joga az EU összes polgárát megilleti, csakúgy, mint az egyéni szabadságjogok, így a magánélet tiszteletben tartásához való jog, illetve a gondolat, a véleménynyilvánítás, a vallás, a gyülekezés és a tájékozódás szabadsága, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája rögzít. A szabadság, különösen a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadsága döntő szerepet játszik a választások integritásának és tisztességességének biztosításában.