A 2019. májusi európai választásokat követően az EU számos prioritást határozott meg, amelyek 2024-ig meghatározzák a politikai és szakpolitikai menetrendet. Ezek az EU és az uniós polgárok előtt álló legfontosabb kihívások kezelésére szolgálnak. 

A prioritások az uniós vezetők, a nemzeti miniszterek, az uniós intézmények és az Európai Parlamentbe választott képviselőcsoportok közötti párbeszéd eredményeként születtek. 2019 júniusában az uniós vezetők a 2019-2024-es uniós stratégiai menetrendben határozták meg prioritásaikat. 

Az Európai Unió a 2019-2024 közötti időszakra vonatkozó stratégiai menetrendjében 4 kiemelt területet határozott meg az uniós intézmények munkájának irányítására az 5 év során:  

A polgárok és a szabadságok védelme: 

Az Európai Parlament nagy hangsúlyt fektet a demokratikus elvek, köztük a jogállamiság, az emberi jogok és a polgári szabadságjogok védelmére. A Parlament az EU-n belüli demokratikus kormányzás megerősítésén dolgozik, és támogatja a demokrácia és az emberi jogok globális előmozdítására irányuló erőfeszítéseket. 

Erős és életteli gazdasági bázis kialakítása: 

Az Európai Parlament arra törekszik, hogy javítsa az EU egységes piacának működését, amely elengedhetetlen a gazdasági növekedés, az innováció és a versenyképesség előmozdításához. A Parlament a kereskedelem és a beruházások előtt álló akadályok felszámolásán, a digitális innováció előmozdításán, valamint a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatásán dolgozik. 

A klímasemleges, zöld, méltányos és szociális Európa megvalósítása: 

Az Európai Parlament számára az éghajlatváltozás és a környezeti fenntarthatóság a legfontosabb prioritások közé tartozik. Kulcsszerepet játszik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, a megújuló energiaforrások előmozdítását, a biológiai sokféleség védelmét és a fenntarthatóbb gazdaságra való áttérést célzó uniós politikák és jogszabályok kialakításában. 

Az európai érdekek és értékek előmozdítása a globális színtéren: 

A társadalmi igazságosság, az egyenlőség és a befogadás az Európai Parlament alapvető értékei. A Parlament olyan politikák és kezdeményezések mellett lép fel, amelyek célja a szegénység csökkentése, a megkülönböztetés elleni küzdelem, a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, valamint az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a szociális védelemhez való hozzáférés biztosítása minden uniós polgár számára.