Ha első szavazó vagy, vagy már szavaztál, de bizonytalan vagy, hogy elmenj-e szavazni, akkor jó helyen jársz. A HEAD franchise tagjai megosztják velünk első szavazós élményeiket, és hasznos tippeket adnak arról, hogyan tájékozódjunk a jelöltekről és programjaikról. Az alábbi témák lesznek érintve videós interjúban. 

Miért fontos a szavazás? 

A mai generációnak érdemes látniuk, hogy szavazatukkal változást érhetnek el, legyen szó pandémiáról, háborúról vagy gazdasági döntésekről. A szavazati jogunkat nem szabad félvállról venni, hiszen 5 évente van beleszólásunk abba, hogy hogyan működjön a városunk vagy akár az Európai Unió. 

Hogyan tájékozódjunk a jelöltekről? 

Az információgyűjtés időigényes folyamat, de megéri. A közösségi média, a tudatos döntéshozatal és a kutatómunka mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megtaláljuk azt a pártot, amelyik a legjobban képviseli az értékeinket. Az EP oldalán is utána lehet nézni a pártoknak, melyen Magyarországon induló11 párt is szerepel. 

Miért érdemes több forrásból tájékozódni? 

Sok médium van jelen, ezért érdemes minél több oldalt olvasni és követni, hogy levonhassuk a saját következtetéseinket. Érdemes akár külföldi sajtót is olvasni, annak érdekében, hogy megtaláljuk a számunkra értékeinkkel, gondolatainkkal legjobban egybe fekvő jelölteket. Az Európáért Közösen oldal és az EP oldala is jó források, ahol visszamenőleg láthatjuk, hogy mit csináltak a képviselők, így nem csak a kampányidőszakot megelőzően ismerhetjük meg a jelöltek munkásságát.  

Miért előnys az első szavazóknak, hogy az EP választás, illetve az önkormányzati választás egybe esik? 

Az első szavazóknak jó, hogy most egy kettős szavazással kezdenek, mert jelentős növekedést és változást tudnak előhozni a politikai let iránti érdeklődésükben. Annak érdekében, hogy ezen érdeklődés, majd aktív választáson való részvétellé váljon érdemes kötetlenül beszélgetni erről, akár családon belül is, vagy akár kortársainkkal.  

Kötelezővé tennék-e a választásokon való részvételt? 

Szó esett még arról, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek, ha Magyarországon kötelezővé tennék a választásokon való részvételt. Ez egy komplex kérdés, amit érdemes alaposan megvizsgálni.  
 
HA ÉRDEKEL A KÉRDÉSEK/TÉMÁK BŐVEBB KIFEJTÉSE, AKKOR KATT A VIDEÓRA! ;D 

Végül is, a szavazás a te jogod és a te felelősséged. Használd ki ezt a lehetőséget, és szavazz te is! 

#szavazzteis #useyourvote #europaiválasztasok2024